Tips van de tekstschrijver: Zo voorkom je een writers block

Tips van de tekstschrijver: Zo voorkom je een writers block

​​​​​​Werken vanuit een koffiebar: voor mij komt het m’n productiviteit ten goede (dag badjas, hallo mensen) en zo’n ingewikkelde caramellattefrappemoccacacino op z’n tijd is eigenlijk ook best lekker. Maar hoe schrijf je het beste op locatie? Met de bende deel ik mijn tips. 

1. Als tekstschrijver is het zaak je te verdiepen

Als tekstschrijver schrijf ik veel over beauty en lifestyle. Op de hoogte zijn van trends en nieuws op dit gebied is een must voor het aandragen van ideeën aan mijn opdrachtgevers. Ik heb mijn voelsprieten altijd aanstaan, vraag na bij kennissen, vrienden en collega’s wat er speelt in hun leven en soms ontdek ik een verhaal of een hype waarvan wij hier in Nederland nog niet op de hoogte zijn. Zo schreef ik voor Grazia jaren geleden een artikel over SLT: een sporthype uit Los Angeles die toentertijd nog niet overgewaaid was naar Nederland. Van mijn opdrachtgever kreeg ik toen groen licht om het uit te zoeken en erover te schrijven. Zij hadden een primeur en ik een mooie opdracht! De tip: blijf op de hoogte, vraag na en zoek uit. Zo stuit je soms op nieuwe verhalen en daarmee nieuwe opdrachten.
 

2. Zet een 'timer' op je writer's block

Wat te doen als de deadline nadert en je nog steeds naar een blanke pagina staart? De writer’s block is real, en komt natuurlijk nooit uit. Loop je vast met schrijven? Hier wat tips: zet een timer en schrijf alles op wat je te binnen schiet betreffende dat ene onderwerp. Schrijf in duidelijke zinnen op wat je wilt vertellen en welke informatie zeker niet mag ontbreken. Dan is het enkel nog een kwestie van aanpassen, inkorten, knippen en plakken. Bij voorkeur de volgende dag of een paar uur later. En het eerste gedeelte kan best onder het genot van een wijntje. Wedden dat je zo meters maakt? Een tekst hoeft nooit in één keer goed op 'papier'.
 

3. Verander je font

Nog een trucje uit tijdschriftenland: zit je stuck in in een tekst? Is de inspiratie ver te zoeken? Verander het lettertype in het Word-document, waarin je het artikel schrijft. Go all out, van sierlijk tot strak. Ook het wisselen van font kan wonderen doen voor de tekstschrijver.
 

"Go all out, van sierlijk tot strak."

 

4. Voorkom dat je wordt afgeleid

Om te voorkomen dat je wordt afgeleid door social media (of andere sites) en daardoor weinig werk kunt verrichten vanuit de koffiebar, een handige tip: installeer de app SelfControl op je laptop.  Het blokkeert afleidende internetsites op je computer waardoor je je beter kunt focussen. 
 

5. Ondernemersbende tip: Zoek een super tekstschrijver  

Bij de Ondernemersbende zeggen we het al maanden: Niet alles zelf doen, werkt écht het beste. Krijg je het niet voor elkaar om je nieuwsbrieven, websiteteksten en blogs op papier te zetten? Geeft niks, dat schrijven is niet voor iedereen. Huur via de Ondernemersbende een tekstschrijver in. En stop al die vrijgemaakte uren in een onderdeel van je onderneming dat je wel leuk vindt.

 
Marjolein

Marjolein Schel

Marjolein Schel is freelance tekstschrijver. Ze schrijft o.a. voor tijdschriften Margriet, Libelle, Flair, Viva, Grazia en sinds kort ook voor haar eigen onderneming, online platform HTGSD.nl. Eerder werkte Marjolein 2 jaar voor mediagigant Sanoma Media als beautyredacteur, liep zij stage bij Supertrash in New York en werkte zij als hoofdredacteur bij meidenmagazine Girlscene.nl. Met de bende deelt zij haar tips.

Gerelateerde Artikelen