Hoe zorg jij ervoor dat 2018 een zakelijk succes gaat worden?

Hoe zorg jij ervoor dat 2018 een zakelijk succes gaat worden?

Nog een paar weken en dan zit 2017 er alweer op! Bijna niet te geloven hoe snel de tijd vliegt, maar dat roep ik elk jaar. Bij zo’n jaareinde hoort natuurlijk een terugblik. En weet jij eigenlijk al wat je in 2018 gaat doen om er een succesvol jaar van te maken op zakelijk gebied? Heb je al nagedacht over je doelen? Als ondernemer hebben we allemaal -ooit- een ondernemingsplan geschreven met daarin een missie, een doel. Nu is het juiste moment om dat weer eens terug te lezen en te kijken of je nog op de goede weg zit. Wie weet ben je afgedwaald en moet je komend jaar weer vol gaan focussen op hetgeen waarvoor je ooit bent gaan ondernemen…

Doelen

Met een nieuw jaar voor de boeg, kun je zelf ook weer fris van start. Welke klanten wil je komend jaar binnenhalen of juist behouden? Hoeveel nieuwe trainingen wil je gaan geven, welk product of dienst kun je toevoegen aan je assortiment, wil je meer gaan verdienen en hoeveel dan precies? Maar ook minstens zo belangrijk; hoe ga je jezelf stimuleren en motiveren om die doelen ook echt te realiseren? Van welke evenementen of maandelijkse bijeenkomsten krijg je inspiratie en ga je net weer even wat harder lopen? En mijn favoriet: vakantie, wanneer heb je tijd nodig voor ontspanning en rust? Wie wil er nou niet met een lekker wijntje op een zonnig terrasje denken aan wat je allemaal al hebt bereikt. Heel veel vragen die je jezelf zo nu en dan kunt en moet stellen. En natuurlijk een stapje verder; ga er mee aan de slag en maak het concreet!
 

"Mijn tip is dan ook om een jaarplanning te maken én bij te houden. Het hoeft helemaal niet fancy te zijn, gewoon in Excel werkt al prima. Zo creëer je overzicht in die wir war van dagelijkse to do’s en houd jij als ondernemer zelf de juiste koers."

Jaarplanning

Je kunt per kwartaal bekijken wat je moet gaan doen om je doelen te halen en succesvol te zijn. Knip het op in stukjes, dan blijft het klein en behapbaar. Per maand kun je dan aan de slag gaan. Alleen of met iemand die je af en toe een duwtje in de juiste richting geeft. Mocht je een voorbeeld jaarplanning willen ontvangen, mail me dan, ik deel mijn template graag met je. Voor nu, wens ik je alvast een succesvol en overzichtelijk 2018!
 
In mijn volgende blog deel ik weer een praktische tip of tool met je waar ik vaak mee werk óf die ik tegenkom bij mijn dagelijkse werkzaamheden als Virtual Assistant bij Sparkle virtual office support. 

Photocredits: Eric Rothermel via unsplash.com

Natasjafotografeert 6102

Marie-Claire Engelsman-van Staveren

Marie-Claire Engelsman-van Staveren is eigenaar van Sparkle virtual office support. Ze ondersteunt als Virtual Assistant ondernemers op secretarieel, online en organisatorisch vlak. Na haar studie aan de Hogere Hotel Management school in Leeuwarden, werkte ze onder andere als event manager in ARTIS en als brand business manager bij een distributeur voor Food & Drinks merken. Ze geeft jullie praktische tips, tricks en tools die ze ook gebruikt bij haar dagelijkse werkzaamheden voor haar opdrachtgevers. “Mevrouw de VA" zal nog vaak van zich laten horen!

Gerelateerde Artikelen