Geen boetes voor ondernemers: Wet DBA komt tot 2020 niet van de grond

Geen boetes voor ondernemers: Wet DBA komt tot 2020 niet van de grond

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) komt tot 2020 niet écht van de grond. Hierdoor krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes achteraf. Wel komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Bedrijven en zzp’ers krijgen bij overtreding van de wet nu eerst een waarschuwing. Daarna kan er wel gewoon een boete of naheffing volgen. Dit hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Snel van Financiën bekendgemaakt.

Het kaderen van verschillende werkrelaties

De vraag die de Belastingdienst van de straat houdt, is het kaderen van verschillende werkrelaties. Hoe toon je aan dat je zelfstandig ondernemer bent, en niet gewoon een baan hebt bij je ‘opdrachtgever’? In het tweede geval is namelijk sprake van schijnzelfstandigheid. Het doel is de grote groep ondernemers in ons land de ruimte geven om te ondernemen, maar ze ook te beschermen tegen situaties waarin misbruik van ze gemaakt kan worden.

Minimumtarief graadmeter voor schijnzelfstandigheid

Helemaal top, alleen hoe stellen we deze criteria vast? Dat is nou net waar het kabinet nog druk mee is en waarom niemand warmdraait voor deze wet. Een van de graadmeters om schijnzelfstandigheid op te sporen is straks een minimumtarief. Verdien je minder dan 18 euro per uur? Dan is er wat dit kabinet betreft automatisch sprake van loondienst. Want, is de strekking, je moet in staat zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen te regelen en dat lukt niet met dat bedrag. Van alle tarieven boven de 75 euro per uur zal trouwens meteen uitgegaan worden van een gezonde relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De kans dat een opdrachtgever dit tarief betaalt op premies te ontlopen, ziet Rutte 3 als er klein.

Even in een overzicht:

  1. Zzp'ers en hun opdrachtgevers betalen tot 1-1-2020 geen boetes of naheffingen. Dit geldt dus ook als de Belastingdienst achteraf constateert dat er eigenlijk geen sprake was van een opdracht voor een zzp'er, maar van een dienstverband.
  2. Zzp'ers en hun opdrachtgevers betalen tot 1-1-2020 wel een boete of naheffing als zij na controle door de de Belastingdienst én na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten. De overheid gaat extra onderzoek doen naar bedrijven waarbij er een groot vermoeden van kwaadwillendheid is. Denk aan bedrijven die veel zzp'ers inhuren tegen zeer lage uurtarieven.

In 2018 en 2019 zal de discussie over zzp'ers en de flexilisering van arbeidsmarkt een belangrijk onderwerp blijven in de Tweede Kamer. De plannen v zijn dus nog (lang) niet definitief.

Bronnen: Wet DBA: 'geen' boetes tot 2020 & Opschorting handhaving Wet DBA verlengd tot 1 jan 2020

Robin koffie

Robin Masereeuw

r.masereeuw@gmail.com

Gerelateerde Artikelen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties! Wees de eerste die een reactie plaatst.

Laat een reactie achter

Let op: Als je niet bent ingelogd, kan je je reactie niet meer wijzigen of verwijderen