7 tips om goed personeel te vinden voor jouw bedrijf

7 tips om goed personeel te vinden voor jouw bedrijf

Je business groeit, fantastisch! Dat betekent dat je vroeg of laat medewerkers gaat aannemen, omdat je het gewoonweg niet allemaal zelf kan blijven doen. Maar hoe vind je goed personeel? Zij gaan het werk voor je doen, dus het is heel belangrijk om daar aandacht aan te besteden.

Eerste stap

Om te weten wat je nodig hebt en voor een ander om te weten wat je zoekt, is het handig om een functieprofiel op te stellen. Vergeet niet om ook te vermelden wat het zo leuk maakt om bij jouw organisatie te komen werken. Daarna kun je verschillende wervingsmethoden inzetten om kandidaten te vinden, zowel betaald als gratis. Hieronder zet ik 7 tips op een rij om een nieuwe werknemer te werven.

Tips om goed personeel te vinden

 1. Social media en je website
  Plaats de vacature op je eigen website en deel de vacature via de social media kanalen die de doelgroep gebruikt. Denk aan LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Deel je vacatures in je nieuwsbrief.
 2. Jobboards
  Vaak kun je gratis personeelsvacatures plaatsen via vacaturebanken, bijvoorbeeld via het UWV (werk.nl) of jobboards als Indeed. Er zijn ook betaalde mogelijkheden. Sommige vacaturebanken zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld financieel personeel, daarnaast heb je ook algemene vacaturebanken. Waar bereik je jouw doelgroep?
 3. Referrals
  Je eigen medewerkers zijn je grootste ambassadeurs. Hebben zij mensen in hun netwerk die geschikt zouden zijn voor de openstaande vacature? Sommige bedrijven belonen medewerkers die goede nieuwe collega’s aandragen met een referral bonus.
 4. Externe partij
  Heb je tijdelijk personeel nodig, heb je personeel nodig dat schaars is of heb je alles al geprobeerd en lukt het niet om aan goed personeel te komen? Dan kan een externe partij, een intermediair, uitkomst bieden. Denk aan uitzend- en detacheringsbureaus of aan werving- en selectiebureaus. Dit zijn de reguliere organisaties waar je bij aanklopt voor personeel. Als de functie zich er voor leent kun je ook denken aan een re-integratiebureau of outplacementbureau.
 5. Groei mogelijkheden
  Als je al personeel in dienst hebt, kijk eens of één van je huidige teamleden kan doorstromen naar een andere rol. Dit hoeft niet altijd verticale doorstroming te zijn, dit kan ook horizontaal. Verdieping van kennis of verbreding van werkzaamheden kunnen ook interessant zijn voor medewerkers.
 6. Open sollicitaties
  Eén ding weet je zeker, er is altijd verandering. Door de mogelijkheid te bieden om een open sollicitatie te sturen houd je de deur open voor talent en voor mensen die graag bij jouw organisatie willen werken. Ook als je nu geen vacatures hebt.
 7. ZZP-er
  Je kunt ook een ZZP-er inhuren voor de werkzaamheden, bijvoorbeeld via de Ondernemersbende. Zo heb je snel een flexibele en kwalitatieve oplossing.

Volgende stap is de selectie

Na het werven komt het selecteren. In een volgend artikel zal ik uiteenzetten hoe je je nieuwe werknemer kiest uit alle reacties. Onderwerpen als hoe lees je een CV, hoe voer je een goed sollicitatiegesprek komen aan bod. En wil je weten hoe je werknemers aan je blijft verbinden? Je leest het in mijn whitepaper Binden en boeien van werknemers

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van een functieprofiel of personeelsadvertentie of heb je vragen omtrent personeel? Neem dan contact op met Nienke van Dijk van HR-dienst.nl.

Nvandijk

Nienke van Dijk

Nienke is eigenaar van HR adviesbureau HR-dienst.nl. Startups, scaleups en MKB organisaties kunnen bij Nienke terecht met vraagstukken omtrent personeel. Nienke is naast HR professional auteur van het boek The Power of Choice en coacht ondernemers om de beste leider te worden van hun eigen leven en van hun organisatie.

Gerelateerde Artikelen