5 belangrijke tips voor een goede eerste indruk

5 belangrijke tips voor een goede eerste indruk

Prepare yourself!
Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Met wie heb je te maken? In wat voor business opereert mijn gesprekspartner? Een LinkedIN-check kan nooit kwaad. Bereid ook voor waar je het over gaat hebben. Het kan zomaar zijn dat je je even moet inlezen in het project of bepaalde materie. “IT-watte?”

Lichaamstaal
Denk aan je gehele houding, dit zegt ook veel over jou! Maak oogcontact, dit is al stap één. Zorg dat je niks hebt om mee te spelen, zoals bijvoorbeeld een pen. Iets opschrijven tussendoor kan natuurlijk, maar leg de pen dan snel weer weg. Vouw je handen bijvoorbeeld samen of leg ze rustig op je bovenbenen. Ellebogen mogen de tafel ook netjes vermijden. Wiebelen op je stoel of met je voeten maakt een ongeconcentreerde en oncomfortabele indruk. Dat is allesbehalve je wilt! 

Kleding
Kleed je gepast naar de gelegenheid en representatief, maar zorg vooral dat je je daar prettig in voelt. Als je elk kwartier dat korte shirtje naar beneden moet sjorren of je broek meters omhoog moet hijsen, ben je daar in je hoofd heel druk mee bezig, in plaats van focus op het gesprek. Als jij je niet fijn voelt in je kleding, straal je dat ook uit. Bovendien gaat je gesprekspartner er alleen maar meer op letten, dus minder aandacht voor de inhoud van het gesprek. Dat wil je niet! Probeer een dag van tevoren wat outfits uit en kijk hoe het voelt. Hakken verplicht? Niks moet! Een opdrachtgever heeft niets liever dan iemand die doet waar hij/zij zich goed bij voelt.

Stel vragen
Geen enkele vraag is fout of onhandig! Het stellen van vragen geeft juist aan dat je het belangrijk genoeg vindt en er meer over wilt weten. Van extra duidelijkheid is nog nooit iemand doodgegaan ;)

Als je aan het eind nog vragen hebt, stel ze! Je wil ’s avonds niet wakker liggen van die brandende vraag. Wat is er afgesproken? Wanneer zullen is de volgende meeting? Neem hier ook gewoon de leiding, dat geeft ook aan dat je het serieus neemt.

Denk aan de toekomst
Alle bovenstaande tips zijn belangrijk en bruikbaar voor het starten van een goede werkrelatie. Hiermee bouw je vertrouwen op en wellicht zijn er in de toekomst nog meer opdrachten mogelijk! Dit kan de eerste indruk van een mooie samenwerkingen.


 

Missing

De Ondernemersbende

We zijn er om jou en jouw business te laten groeien!

Gerelateerde Artikelen